SALAM PERKENALAN

Welcome To My Personal Blog. Hanya titik-titik perkongsian disini. Terima kasih sudi baca ! Harap ilmu dapat disampaikan

Dari saya, jangan lupa "skodeng" tips perniagaan, motivasi, keusahawanan, kekeluargaan, penjagaan kesihatan dan review produk

Bisnes Air Balang tingkat keuntungan 100%

8:40 PG | Nazir Aziz
Hai semua,



Jika kita rajin pergi ke Bazar atau pasar-pasar lambak, tentu kita akan melihat, ada saja peniaga yang menjual pelbagai perisa air balang. Ketahuilah! air balang tersebut mempunyai kos modal sangat minima dan boleh menjana pendapatan yang lumayan dalam masa yang singkat.

Bulan puasa juga sudah hampir tiba, time nilah untuk kita menterujakan diri untuk menjual air balang pelbagai perisa. Jangan takut tiada pembeli air balang kita nanti, sebabnya air yang kita jual mesti perlu  ada daya penarik untuk pembeli teruja mencubanya, pembeli tetap ada, cuma kita perlu usaha lebih dan mencari cara untuk menarik pembeli.


Idea bisnes yang sangat menguntungkan

Perkongisan yang menarik untuk saya bongkarkan kepada anda, Bagaimana seorang Peniaga Air Balang yang memulakan peniagaannya pada tahun 2008, telah berjaya mendapat keuntungan sehingga RM 7000 pada bulan ramadhan tahun lepas.

Nama beliau Mizan Sulaiman, menjalankan bisnes air balang di pasar malam, pasar tani dan juga di karnival-karnival IKS di Selangor, Putrajaya, dan Kuala Lumpur.

Yang menariknya, ketika bulan ramadhan tahun lepas pendapatan lumyan yang beliau perolehi adalah hanya menjual 3 Balang air dan di satu lokasi sahaja!. Dengan berkat rezeki Allah, ketiga-tiga balang airnya habis licin dijual dan mendapat sambutan yang menggalakan daripada orang ramai.

Bayangkan, anda adalah En Mizan Sulaiman, betapa gembiranya bila kita lihat keuntungan yang berlipat kali ganda, hanya menjual air balang je, modal pula, tak usah nak kata, hanya Tuhan saja yang tahu.

Ianya bukan nasib beliau semata-mata...Tapi ada "STRATEGI RAHSIA" yang beliau lakukan hasil dari pengalaman berniaga air sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Bisnes Air Balang tingkat keuntungan 100%
Kredit Foto ( www.azzhairi.com)

Terasa teruja tak anda dengan pengalaman beliau?, adakah anda ingin berniaga air balang, gara-gara cemburu melihat pengalaman En Mizan Sulaiman tu!!!.

Kos permulaan yang rendah, bisnes jualan yang rendah risikonya, matlamat keuntungan yang berlipat kali ganda!!!,

Anda masih bernasib baik kerana En Mizan Sulaiman masih ingin berkongsi ilmu dengan kita, permulaan perniagaan yang nampak mudah ini tidak semestinya akan berjaya jika kita tiada panduan dan asas daripada orang yang pakar.

Ingin berniaga Air Balang, Dapatkan Teknik yang berkesan daripada En Mizan Sulaiman disini



Adakah Perniagaan Dropshipping Haram

8:37 PG | Nazir Aziz

Hai pembaca, terima kasih sudi ke blog ini, 

Saya jadi kelirulah gara-gara membaca komen daripada Jamilah ( Negeri Sembilan), diruang komen pada Akhbar Utusan Online.

sebabnya, sekarang ni banyak je diantara kita yang akan, sedang dan telah menjalankan perniagaan secara Dropshiping.

Betul ke Dropshipping ni Haram.

Jika betul haram mana Fatwa yang boleh dijadikan bukti, takkan hanya semata-mata menggunakan pandangan peribadi je.

Maklumlah jika dulu bab teknolongi ni kurang orang pandang, urusan jual beli pun memang perlu ada barang, kita boleh rasa, kita boleh lihat, mugkin kita boleh cuba pulak, tapi kini, semua tu mugkin agak menyusahkan kita, leceh lah nak ke kedai baru boleh beli, nak kena parking kereta lah, nak kena hadapi jalan yang jam lah, dan bla..bla...bla....( nampak serabut pulak kepala).

Tapi dengan adanya teknolongi, aktiviti jual beli ni boleh dilakukan hanya dihujung jari jedah tak payah nak serabut kepala, duduk didalam rumah, hanya klik jer, dan barang akan sampai mugkin dalam masa beberapa jam, paling lama pun mugkin 2 hari, so sangat mudah....

Yang menjadi persoalannya, orang sudah pandai berniaga, dan ramai orang yang nak berniaga, tak kiralah, macam mana kaedah yang digunakan, asal mudah untuk menjalankan operasi jual beli dalam talian. Dan yang mejadi trend sekarang ni adalah Dropship, mudah dan sangat mudah.

  • Tak payah simpan barang
  • Tak payah uruskan tentang penghantaran
  • Tak Payah nak Fikir tentang stok
Cuma buat pemasaran jer, kita cari orang untuk membeli produk tersebut, dan cuma guna gambar ..kalo ada orang beli kita contact si dropshiper, nanti dialah yang akan proses penghantaran barang tersebut. so,  masalahnya, perniagaan sistem ini dibolehkan ke dalam islam ?

Tu.....lah yang saya nak tahu sangat, selepas baca komen daripada Jamilah ni, saya jadi was-was lah pulak, bila semak kat google, banyak pulak pandangannya, jika macam ni susah lah, nak cari duit tambahan dengan menjalankan perniagaan secara dropship.



Kesalahan yang dilakukan oleh Peniaga Online

1:55 PTG | Nazir Aziz


Sekadar perkongsian bersama :

Teknik pemasaran yang simple mampu bawa jualan 1 juta

12:36 PTG | Nazir Aziz

Abang kat dalam gambar ni boleh kita contoh teknik pemasarannya, walaupun jual pen secara meja ke meja, boleh respek teknik dan strategi beliau.
  • Introduction : S.E.X, Smile Salam, Eye to eye, Xcitement
  • Story : K.I.S.S Keep It Short & Simple
  • Presentation : Demo, Practice dan Cerita Benefit, Berikan suggestion beli untuk hadiah atau simpan spare.
  • Close : Cadangkan orang beli
  • Rehash : Atau dalam bahasa lain maksudnya up sell kalau beli bundle.
Selalu time kita duduk lepak-lepak di food court, ada je, mamat bangla or other, jual-jual, dengan maruku lah, keropok lah, bag duit lah, entah macam-macam, offer produk kat kita.

Dalam hati kita pulak, menyumpah-yumpuh, brader-brader yang menggangu kita tu.

Tapi, lepas ni kita hanya berfikiran positif je, andai kata memang kata tak nak beli, just senyum je, 

dan dalam hati daripada menyampah, kita tukar kepada respek mereka-mereka yang berani berniaga meja ke meja, tak semua tau orang boleh lakukan..

adakah korang sanggup berniaga macam tu...

GUA RESPEK lah lu beb!!!!.




Pencarian Bloglist Sebulan Mei/Jun by Aisyhah Nyais

2:33 PTG | Nazir Aziz
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

 "Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang”

Assalamualaikum dan selamat malam,

Dah lama kan tak buat pencarian bloglist? Maka, malam ni Aisyhah buat pencarian ini selama sebulan? Kenapa sebulan? InsyaAllah Aisyhah akan selalu buat pencarian ni agar semua blogger dapat berada di bloglist ecah. Boleh kita kenal reramai lagi kan blogger. Syaratnya tak susah, nak tau meh tengok dekat bawah ye.
  • Follow blog Aisyhah
  • Buat Entry "Pencarian Bloglist Sebulan Mei/Jun by Aisyhah Nyais"
  • Copy Banner dan linkkan kepada post ni.
  • Tag 3 rakan anda
  • Tinggalkan link entry anda di ruangan comment di bawah.
Senang kan? Ecah akan cari seramai 15 peserta, jadi jom lah join. Mana tau rezeki anda menang dan diblogslistkan. Btw, ecah guna perkhidmatan encik random.org untuk memilih ye! Ecah akan masukkan di bloglist setelah pencarian ini tamat. Goodluck!




                       468 x 60

RM437 untuk dimenangi jika anda adalah pengguna setia Google Chrome

2:21 PTG | Nazir Aziz
Aku saja nak share kat korang, sekarang ni ada macam-macam teknik nak buat duit, kiranya macam-macam caralah bagaimana mereka-mereka yang kreatif dan bijak sana menggunakan peluang yang ada untuk menarik pengguna-pengguna internet, yang sememangnya tak terkira jumlahnya.

Entah macam mana tengah aku sibuk-sibuk melayari internet tetiba je kat skrin aku ni keluar, ayatnya memang menarik tu, kiranya memang ayat pancing pengguna.

Dear Chrome Pengguna,

Anda telah dipilih, Selasa 26 April,2016

# wahh aku dah excited ni, tengok macam aku ni pengguna chrome google yang paling setia, tetiba jer jadi pilihan,

Kemudian ayat yang kedua, membuatkan aku lagi teruja adalah :-

Ambil 30 saat untuk menjawab 4 soalan ringkas mengenai kaji selidik tanpa nama kami dan berpeluang untuk memenangi baucer bernilai lebih 437 MYR.

#Wahh, best nyer dapat 437 uolsss, banyak tu, even dapat baucer pun aku rasa puas, tambah-tambah yang bagi tu pihak google tau, wahhhhhh!!! aku terus lah klik ok, kot-kot memang aku adalah insan bertuah dipilih oleh google.

RM437 untuk dimenangi jika anda adalah pengguna setia Google Chrome

Aku terus bodoh uolss, menjawab, dengan hanti yang tenang...excited tau, wahhh 437 tu.

RM437 untuk dimenangi jika anda adalah pengguna setia Google Chrome
Terus aku gagahkan diri mengklik ok, kononnya memang aku adalah pengguna setia google chrome., ingat baucer 437.

RM437 untuk dimenangi jika anda adalah pengguna setia Google Chrome
Bila nak habis ni, tension betul, wahhh, gagahkan diri lagi, semangat bermotivasi tinggi

RM437 untuk dimenangi jika anda adalah pengguna setia Google Chrome
Huhhuu, nampak gaya dah nak habis, yahoooooo baucer RM437 best nyer.

RM437 untuk dimenangi jika anda adalah pengguna setia Google Chrome
Hello, jangan nak berangan, last nyer keluar lah iklan tu, wahhhhhhh, dalam hati ku berkata : inilah teknik pengiklanan terkini, pandai dan bijka mereka ni tau, nak mengiklankan produk dan orang-orang yang sengal macam aku nak terpengaruh, okey, aku tak ada pilihan terpaksa pilih Yun Nam..dan kesudahannya...tarakkkkkkkkkkkkk!!!!! jeng jeng jenag, rambutku nampak lebat dan berkilat kan.

RM437 untuk dimenangi jika anda adalah pengguna setia Google Chrome
Inilah yang promosi nak kita join tu, tak de nyer baucer RM437
Aku sudah tertipu dengan teknik pengiklanan mereka, tapi bagi aku yang berada dalam dunia pengiklanan ni, memang strategi yang menarik, dan berkesan, selalu nyer kita ignore jer iklan-iklan kat skrin tu, tapi kali ni, membuatkan kita lagi teruja nak join....





468 x 60

1st Mini Giveaway by CikNurul

12:41 PTG | Nazir Aziz
Bismillah.
Assalamualaikum

For the first time aku anjurkan segmen giveaway sponsor by myself hahaha. 
So, kalau berminat boleh join.


Syarat penyertaan : 

1. Follow Blog CikNurul
2. Like FB Pages Blog CikNurul
3. Copy banner giveaway
4. Buat entry 1st Mini Giveaway by CikNurul
5. Copy + paste link entry kat komen.
6. Jangan lupa mention nama fb sekali ya :)

Perhatian :

1. Hanya peserta yang ada mention nama fb saja akan dikira.
2. Memandangkan ini merupakan giveaway aku yg pertama. So hanya seorang pemenang sahaja yang akan dipilih :)
3. Pemenang akan dipilih berdasarkan cabutan bertuah.
4. Segmen G'Away ini akan terbatal sekiranya penyertaan tidak melebihi 35 orang peserta.

Diharap anda dapat mengikuti syarat yg telah ditetapkan. Kerjasama anda amat dihargai :)

Senarai hadiah! 

Mini bag Baymax +Notebook + Keychain (seorang penenang)
10 org bertuah utk bloglist CikNurul bulan Mei
Selamat bersegmen dan jangan lupa untuk klik nuffnang. Hahaha bajet utk penghantaran pos nanti :P
















468 x 60

Giveaway Cash APRIL PART #2 by Emas Putih

12:37 PTG | Nazir Aziz

Mini Giveaway by Hanis Masturina

12:33 PTG | Nazir Aziz
Hai semua, kali ini Hanis nak buat Mini Giveaway . Hadiahnya simple je sebab namanya pun mini giveaway je kann hehehe . 

http://hanismasturina.blogspot.my/2016/04/mini-giveaway-by-hanis-masturina.html

Syarat-syarat

1) Warganegara Malaysia
2) Follow blog Hanis dan PDK
3) Add google+ Hanis di sidebar
4) Follow instagram Hanis : @hanismasturina  ( akan di check )
5) Tag 3 orang rakan dan pastikan mereka tahu !
6) Copy banner diatas dan buat 1 entri kemudian backlink kan ke entri ini 
7) Paste kan link entri anda di kotak komen bawah ini .

Hadiahnya ? 

Bawal Crepe bidang 55' untuk 2 pemenang !!!
Macam-macam korang boleh gayakan tau dengan bawal crepe ini =)


Bloglist untuk 10 peserta terawal !!!


Senarai Peserta*akan diupdate



Tarikh Tamat : 27 Mei 2016



















468 x 60

Mini Giveaway By Niena Annisa

12:27 PTG | Nazir Aziz

ASSALAMUALAIKUM


*click banner to join

Apa khabar semua? Jom ramai-ramai meriahkan first giveaway daripada Niena.

Giveaway ini bermula dari 3 April dan berakhir pada 30 April 2016 pada jam 11.59 malam.
Syarat penyertaan amat mudah. Niena harap semua dapat ikut ya.



HADIAH :






Shawl chiffon x 2 pemenang












468 x 60